
5-Korns Boller
Opskriften giver ca 1080g dej Uanset hvad vi laver i køkkenet eller ved grillen er det altid en god ide, at alle ingredienser er vejet af inden vi begynder at ælte dejen.
Ingredienser
- 2,5 dl Vand eller mælk Evt. halv af hver
- 1 stk Æg
- 50 g Gær
- 45 g Sukker
- 5 g salt
- 100 g Smør
- 200 g 5-korns blanding
- 750 g Hvedemel dette er kun ca
Sådan gør du
- Kog 5-kornsblandingen i ca 5 min si vandet fra og lad den afkøle
- Kom mælk/vand, æg og gær i en køkkenskål eller en køkkenmaskine og opløs gæren.
- Tilsæt sukker, salt og smør/margarine.
- Tilsæt melet, hold dog lidt tilbage, til at justerer konsistensen med.
- Æltes dejen i en køkkenskål, tages dejen op når den er sammenhængende og æltes videre på køkkenbordet.
- Æltes dejen i hånden er det en god ide, at krydsælte med begge hænder (skiftevis med højre og venstre hånd) – tryk med højre hånds håndrod ned i dejen samtidig med, at dejen presses væk fra kroppen, dejen vil under denne fremgangsmåde rulle – således, at der kommer spænd i dejen. Samme fremgangsmåde bruges med venstre hånd.
- Når dejen føles spændstig, glat og ens i struktur er dejen æltet tilstrækkelig.
- Læg dejen, tildækket med et stykke plastik i lidt mel på køkkenbordet.
- Da der er ret go' gang i bløddejen pga. gær og sukkermængden er 15 min. tilstrækkelig i hviletid.
- Dejen kan nu forarbejdes til det man ønsker at lave.
- Dejen skal efter hæve i ca 45 min inden den bages af ved 200°c i ca 8-10min